Piesă în cinci replici

sau
CAMERA 200 și ceva

Personaje:
Florina – studentă la actorie anul III
Teo – studentă la actorie anul II
Leta – studentă la regie anul II
Boghi – studentă la actorie anul I; numele care îi va fi folosit pe parcursul întregii piese va depinde de competența mnemonică a celorlalte personaje. Variante acceptate: Bughi, Bobughi, BoghiBughi (legat, pe aceeași respirație).

Cameră de cămin. Ușa de la intrare dă într-un hol plin de haine și în niște aberații mâzgălite pe foi albe. Lângă broasca cu cheia absentă a Florinei, stă tipărit “Ion Vartic”. Această inserție scenografică poate fi interpretată ca “examen la Vartic”, “fă xerox la Clanul Caragiale” sau “Ion Vartic este cheia”.  Camera e mică, cât să încapă pe lungime două paturi și un firgider. 3 paturi normale, îmbrăcate 1. într-o lenjerie nespălată de pe 3 decembrie (Leta), 2. într-o lenjerie porno din mătase SH-albastră (Teo),3. într-o lenjerie verde în contrast puternic cu pijama roz bombon (Florina). Un pat suprapus, unde sus, domnește o lenjerie albă și relaxată (Boghi/Bughi).  Frigiderul e animat de un regim de slăbit, unul de ulcer, un program de la teatru de anul trecut  și o fotografie dintr-un birt comun care provoacă adesea insomnii. Stă în puterea regizorului să hotărască cui îi aparțin aceste urme de personalitate.
Miezul nopții.

Teo, venind cu vasele spălate de la bucătărie, pare că a avut o discuție lungă cu ea în timp ce-și curăța farfuriile. Are o intrare dinamică ce sparge liniștea camerei.
NOTĂ:  Actrița ce va interpreta acest personaj trebuie să-ți găsească un defect de vorbire definit prin sacadarea sistematică a cuvintelor și accentuarea aleatorie a unor silabe. A nu se complica cu găsirea unui sens în construirea personajului.

Teo:  Ia să nu ne mai dăm atâta în spectacol !

Florina:  Asta-i cam greu, că suntem actori.

Boghi: Cine se dă în spectacol?

Leta pare că i spune  Florinei în gând, arogantă  “Ești studentă, nu actriță. Fițe de anul trei.”. Rămâne cu fața neutră, pare nervoasă că Florina îi folosește din nou spirtul, tocmai prin faptul că o ignoră. Florina, cu o lejeritate caracteristică, nu bagă de seamă acest lucru.
NOTĂ:  Actrițele care vor juca rolul Letei și al Florinei  trebuie să înțeleagă  că între cele două nu există niciun conflict interior ascuns. Leta doar pare arogantă iar Florina pur și simplu nu-și cumpără spirt.

Teo: Ia să terminăm cu această disucuție!

Uscătorul de păr pe care Boghi îl folosește relaxată  ascunde orice urmă de răspuns la întrebarea pe care a pus-o Teo după ce a încheiat marea polemică ce tocmai avusese loc.  Seara se lasă cu discuții mici despre Dottore, despre profesorii care te încurajează și cei care nu fac asta, despre cât de bine e să ți se dea aripi și despre reversul medaliei.
NOTĂ: A nu se da nume de profesori într-un posibil spectacol, oricât de curajos și-ar propune regizorul să-l monteze.

Florina dă sfaturi prețioase, Boghi/Bughi ascultă relaxată, Teo mâhnită se întreabă dacă știe cineva în casa asta să împletească spic, cu o explicație autentică despre cum măcar frumoase am putea fi, dacă interesante nu.

Teo (după un timp): Offff!

NOTĂ: Actrița care o va interpreta pe Teo poate introduce interjecții apatice și în alte momente. Acestea pot fi urmate de un râs prelungit  cu înțeles strict personal.Actrița care o va interpreta pe Boghi trebuie să aibe în sânge o relaxare de nemistuit. Dacă actrița îl va întreba pe regizor “Și eu ce fac pe replica asta?”, i se recomadă regizorului să-i dea ca acțiune primordială savurarea unei ciocolate. Două. Trei. A nu se feri de “Du-te până la capăt!!!”. Să fie 100 de ciocolate!

Florina se refugiază la un Sailor Moon. Din când în când se nasc discuții banale. Spectatorii pot doar să audă o rumoare feminină în paturi de cămin. Teme de discuții pentru eventuale exerciții de improvizație:

  1. Mă las de teatru
  2. Vai, vai!

Spectacolul se termină în sunet pregnant de frigider.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s